СПОДЕЛИ

О sole mio, романтично каране на гондола, чаша вино или просеко в ръка. Това е може би най-често срещаната идея за най-романтичния град в света – Венеция. Този път обаче ще оставим романтиката във вашите ръце. Подготвили сме ви практическа информация и съвети, благодарение на които можете да управлявате вашето пътуване до Венеция като опитен пътешественик.

Пътуване до Венеция – основна информация

Можете лесно да стигнете до Венеция със самолет, влак, автобус или кола.

Въздушният транспорт определено ще бъде най-краткият за вас, най-дългият с автобус.

Предлагат се директни полети от София. До Венеция можете да стигнете  за около 1 час и половина.

Във Венеция има две летища – по-близкото летище Марко Поло и по-отдалеченото летище Тревизо.

Едно от венецианските летища – летище Марко Поло.

Цените на билетите варират, особено в зависимост от сезона. Ако планирате пътуването си и закупите билети предварително, ще получите билет в двете посоки за един човек с такси от около 100 евро. Също така ако следите непрекъснато промоции на самолетни билети, напълно е възможно и цената в две посоки да бъде много по ниска. Влаковете и автобусите ще бъдат по-евтини – двупосочно пътуване ще ви струва около 60 евро.

Ако обаче искате да сте там бързо и нямате нищо против да доплатите, непременно пътувайте до Венеция със самолет или кола. И обратно, ако обичате дълги пътувания и искате да спестите нещо, опитайте пътуване с влак или автобус.

Второто летище на Тревизо е по-далеч от Венеция.
Второто летище на Тревизо е по-далеч от Венеция.

УИКЕНД ВЪВ ВЕНЕЦИЯ

Във Венеция има две автобусни спирки – едната в Местре (най-близкият град ), а другата в Трончето.

Ако решите да пътувате със собствен автомобил, разчитайте не само на разходите за гориво и магистрали, но особено на високите такси за паркиране. В тази връзка е по-изгодно да се намери хотел, хостел или къща за гости, които автоматично предлагат възможност за паркиране.

В Местре паркирането ви струва малко по-евтино, отколкото директно във Венеция. Ако искате да пътувате с кола проверете предварително как е с паркинга в рамките на вашето настаняване, а също така помислете за общия си бюджет за планираното пътуване.

Романтичната Венеция наистина може да изпразва портфейлите на туристи от цял ​​свят. Но си струва. ( снимка pixibay.com )

Можете удобно да управлявате обществения транспорт във Венеция с безплатното приложение за транспорт, което можете да изтеглите безплатно.

Можете да пътувате между Местре и Венеция с автобус, трамвай и лодка. Круизния транспорт е най-популярния във Венеция, като ACTV е на една ръка разстояние. Не е нужно да се ограничавате до един вид круизен транспорт.

Венецианските водни таксита са стилни, осигуряват поверителност и не е нужно да се разхождате с никого на борда. ( снимка pixibay.com )

Можете да изберете да пътувате с вапорето – воден автобус, трагето – обществен ферибот, водно такси или най-известната форма на венециански транспорт – гондола.

Водният автобус Vaporetto е най-често срещаният вид транспорт във Венеция. ( снимка pixibay.com )

Най-скъпият начин за транспортиране са гондолите, където доплащате – 40-минутна разходка ще ви струва около 80 евро.

Цените са фиксирани и се увеличават само в случай на по-дълго пътуване, избор на гондола с певец или дори вечеря или избор на разходка на гондола, при която „пропускате“ дълги тълпи от хора, чакащи безплатна гондола.

Гондолите са неразделна част от Венеция. Това обаче е и най-скъпият вид транспорт в града. ( снимка pixibay.com )

Вапорети и Трагети са по-достъпни от гондолите, но все пак не струват най-малко. Един 75-минутен билет на Вапорети – водно такси струва приблизително 7,5 евро *.
* Март 2019

Голямо предимство е възможността за закупуване на  многодневни билети, благодарение на които ще спестите няколко десетки евро. Освен това препоръчваме „Venezia Unica City Pass“, който по същество е универсален билет. Можете да го резервирате и онлайн, той включва обществен транспорт, вход за туристически атракции, вход за музеи или различни превози.

Настаняване
Както вероятно вече знаете, настаняването във Венеция не е евтино спасение. Ако искате да останете в центъра на града, опитайте се да го резервирате предварително. Благодарение на това ще намерите по-евтини видове настаняване в центъра на историческата Венеция.

Когато избирате подходящо настаняване, консултирайте се с някой, който вече е пътувал до Венеция или пътува редовно, или използвайте услугите на порталите за резервации, за да разберете къде точно и на каква цена предлагат настаняване.

Можете също така да изберете нашите екскурзии до Венеция  със самолет или автобус, настаняване и закуска, които силно препоръчваме и екскурзоводско обслужване

В центъра на Венеция можете лесно да намерите луксозни хотели, предлагани на относително високи цени.

Освен това можете да използвате услугите на хотели или хостели, разположени в близкия град Местре или на околните острови. Местре е само на 3 км от Венеция и можете да стигнете до венецианския Пиацале Рома директно с влак, автобус или трамвай.

Околните острови като Бурано, Лидо, Мурано също са идеални за настаняване и освен това – островите са красиви и заслужава да се отбележат, както и самата Венеция.

Красивото Мурано предлага по-евтини и по-достъпни форми за настаняване от Венеция. ( снимка pixibay.com )

Не пропускайте – забележителности, места, музеи
1. Дворецът на дожите
Комбинация от красива готическа и ренесансова архитектура, днешният музей, някога седалище на владетеля на Венеция. Разположен на площад Сан Марко, входът в музея е 23 евро *.
* Март 2019

Дворецът на дожите – някога седалище на владетели, днес музей. ( снимка pixibay.com )

2. Площада Сан Марко
Елегантен, архитектурно хармонизиран и най-популярен. Също така Венецианският площад Св. Марко, който е историческият и културен център на цяла Венеция. Площадът неизбежно включва чудесни разходки, отлично кафе и гледка към базиликата Св. Марко, библиотеката на Марсиан или камбанарията на Campanile.

Площада Сан Марко ( снимка pixibay.com )

3. Гранд канал
Това е основната пътна артерия на Венеция и най-дълбокият от венецианските канали. Въпреки дължината си от повече от 4 километра, той е свързан само с 4 моста: Ponte degli Scalzi, Ponte di Rialto, Ponte dell ‘Accademia и Ponte della Costituzione.

Каналът е с S-образна форма и пресича града от главната железопътна гара на северозапад до Punta della Salute в югозападния нос на Венеция.

Гранд Канал, Венеция ( снимка pixibay.com )

4. Базилика Сан Марко
Тази масивна сакрална сграда, която формира доминиращата характеристика на града, е най-атрактивната туристическа атракция на едноименния площад „Сан Марко“. Църквата е перфектна симбиоза на византийски, готически и ренесансов архитектурен стил.

Базилика Сан Марко ( снимка pixibay.com )

5. Камбанария на Сан Марко – венецианска базилика
Камбанария на Сан Марко е кула с камбанария, висока 98,6 метра, която се издига пред главната фасада на базиликата „Сан Марко“. От Campanile можете да се насладите на най-красивата гледка на цяла Венеция от птичи поглед. Асансьор ще ви отведе до кулата.

Камбанария на Св. Марка – Кампанила е висока почти 100 метра. ( снимка pixipay.com )

6. Мост Риалто
Най-известната мраморна арка с дължина 48 метра свързва двете части на града, които са разделени от канал.

Мостът Риалто е най-известният мост във Венеция. ( снимка pixibay.com )

7. Мост Понте дей Соспири
Мостът на въздишките свързва Двореца на дожите с Новите затвори. Счита се, че в това се крие и причината за неговото име: когато осъдените на смърт затворници преминавали по моста, те тежко въздишали, че може би това е последен път, в който виждат града и Канале Гранде. Всъщност това е само легенда, за чието широко популяризиране е допринесъл и Лорд Байрон през 19 в. Но по времето, когато е построен моста, инквизиция вече не е съществувала, а масовите екзекуции – отдавна отминали. Престъпниците, които били затваряни тук са били осъждани за незначителни провинения.

Ponte dei Sospiri означава Мост на въздишките. ( снимка pixibay.com )

8. Базилика San Giorgio Maggiore (Сан Джорджо Маджоре)
Ренесансово-барокова сакрална сграда, чийто силует, видим отдалеч, завършва северния бряг на Венеция. От църковната кула се открива прекрасна гледка към Венеция.

Кулата San Giorgio Maggiore предлага спираща дъха гледка към града. ( снимка pixibay.com )

9. Базилика Св. Йоан и Св. Павел, известен още като Сан Заниполо
Тази базилика трябваше да бъде църквата-майка за доминиканските светци. В нея са заровени 25 дожа – владетелите на Венеция.

Кафенета, пъбове и ресторанти
Отличната италианска кухня може да предложи много, но бъдете внимателни. Не се изкушавайте от първия ресторант, който приковава вниманието ви, особено не в самия център на Венеция.

Вкусното вино, напитки или просеко принадлежат както на Венеция, така и на гондолиери.( снимка pixibay.com )

По отношение на цена и качество това често са безсмислено надценени ресторанти, където ще ви сервират храна със среден вкус. Винаги проверявайте менюто с храни и напитки, преди да влезете в ресторанта, опознайте цените и проверете ресторанта онлайн, където ще намерите стотици отзиви.

Едва след това решете дали този ресторант е подходящ за вас – от гледна точка на вкус и цена.

Ако искате да се насладите на добра закуска или вино и смесени напитки, опитайте местните барове или кръчми, наречени „osteria“, които има няколко в центъра на града. Капацитетът в тези заведения е значително ограничен, много хора се наслаждават на вино или питие само „на стойка“. Има и малки закуски, хляб и намазки, сирене, риба и зеленчуци.

Не само в центъра, но и в цяла Венеция ще намерите безброй кафенета, където можете да се насладите на отпиване на кафе и дегустация на местни сладки или солени печени продукти. Ще намерите малки кръчми, където можете да прекарате ден или вечер да пиете вино на всяка крачка.

Отлични ресторанти можете да намерите и в Местре или на околните острови – Лидо, Мурано, Бурано.

Нашият съвет: Какво ще кажете за удължен уикенд за разглеждане на забележителности, пълен с гастрономически изкушения не само във Венеция, но и във Верона и Флоренция? Открийте и опитайте три идеални италиански града заедно с Варна Турист Сервиз.

ЕКСКУРЗИИ ДО ВЕНЕЦИЯ

Интересна информация в края
1.Ако пътувате до Венеция с кола: По време на високия сезон от 15 март до 15 ноември е по-добре да резервирате място за паркиране във Венеция предварително. Това ще избегне неудобството от пренаселеността на града и няма къде да паркирате.

2.Ако се разхождате из Венеция: Загубата във Венеция е основата. Казват, че той се губи тук и се скита всеки поне веднъж, ако не и повече от веднъж.

3. Ако искате да се насладите на разходка с гондола: Цените на отделните видове турове с гондола се определят предварително директно от град Венеция, така че внимавайте за гондолиери, които ще ви помолят за допълнителни пари. Не се изкушавайте и плащайте само за това, което наистина е предварително определено и валидно.

Пожелаваме ви приятено пътуване.

Може да разгледате още статии от нашия блог за Венеция и Италия:

8 неща, които трябва да преживеете във Венеция

Интересни идеи за пътуване до Рим

Отговори

avatar
  Абонирай ме  
Съобщи ми за